Philips & Co, de kiem van een wereldconcern

Op 27 april 1891 koopt Gerard Philips aan de Vrijstraat in Eindhoven voor 12.150 gulden een leegstaand fabrieksgebouw.
Spoedig hierna, op 15 mei 1891, wordt de firma 'PHILIPS & CO' opgericht, die van start gaat met de productie van kooldraadlampen.
Lees meer..
 
   

Elektrisch licht, een openbaring

In de tentoonstelling kunt u de ontwikkeling van het elektrisch licht volgen vanaf de eerste kooldraadlamp. Talrijke producten, prenten en posters illustreren de evolutie van de lamp, die decennialang het gezicht van Philips heeft bepaald.

 

Geluid, spectaculaire ontwikkeling

De eerste systemen om geluid op te slaan en weer te geven ontstaan laat in de 19e eeuw. De collectie van het museum laat de evolutie zien van onder andere cilinder- en platenspeeldozen tot grammofoons en van kristalontvangers tot stereoradio's. Een van de vele blikvangers in de expositie is het allereerste complete Philips ontvangtoestel, bestaande uit een afzonderlijk ontvanggedeelte, voeding en luidspreker. Overigens produceerde Philips aan het begin van het radiotijdperk alleen losse luidsprekers, radiolampen en dergelijke voor derden. Pas in 1927 werd een begin gemaakt met de productie van complete radiotoestellen.
 


   

Beeld, van zwart-wit naar kleur

Vanaf eind jaren twintig was Philips actief op het gebied van 'mechanische' televisie op basis van de Nipkowschijf. Pas veel later deed de beeldbuis zijn intrede. Inmiddels kennen we TV's met plasma- en LCD-schermen. In de tentoonstelling ziet u historische televisietoestellen, maar ook aanverwante producten als videorecorders, professionele studiocamera's en een 'antieke' bioscoopprojector.

 

Philishave, een wereldsucces

Het wereldberoemde Philishave scheerapparaat met roterende kop was een unieke vinding van Philips. In de tentoonstelling is de nagenoeg complete ontwikkeling van dit nog steeds populaire apparaat te zien vanaf de eerste 'eenkops', later 'de Staalbaard' genoemd.
 

   

Professionele producten

Naast consumentenproducten heeft Philips een rijk scala aan professionele producten voor vele vakgebieden geproduceerd. In de presentatie ziet u hiervan vele voorbeelden, zoals :
- elektronenmicroscopen
- medische apparaten
- een studiomengtafel
- een kortegolfzender
- computers
- filmprojectoren


 

Nog veel meer.....

In de tentoonstelling vindt u nog tal van andere bezienswaardigheden, zoals een grote maquette van het provincieplaatsje Eindhoven anno 1890, reclameposters, foto's, enzovoorts.